Συνάντηση με τους απογόνους των πεσόντων στην μάχη του Σκρά

Στην μάχη του Σκρά σκοτώθηκαν περίπου 3000 Έλληνες (Γ. Βεντήρης, Η Ελλάς του 1910-1920, Τόμος Δεύτερος Αθήνα, Ίκαρος, 1970, σ. 380-381.) οι οποίοι κατάγονταν απ’ όλους σχεδόν τους νομούς των σημερινών γεωγραφικών ορίων της χώρας μας αλλά και από την Κωνσταντινούπολη, την Ραιδεστό, την Σμύρνη, την Τραπεζούντα και άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου. Το μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν οι νομοί Λέσβου και Αργολίδας (Όπως προκύπτει από τις έως τώρα αναφορές των απογόνων που επικοινώνησαν ήδη μαζί μας με καταγωγή τον Ν. Αργολίδας έχουν δηλωθεί και Μικρασιάτες).

Στο πρόσωπο των απογόνων τους, αποφασίσαμε να τους τιμήσουμε λίγο διαφορετικά από τα καθιερωμένα, όπου κάποιοι πολιτικοί παράγοντες μετά από μια “σεμνή τελετή’’ απλά τρώνε γύρω από ένα τραπέζι γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον. Δικός μας στόχος και επιθυμία είναι να έρθουν οι απόγονοί τους και μέσα από μια σεβάσμια τελετή φόρου τμής να γνωριστούν μεταξύ τους. Λειτουργώντας όμως διαδραστικά και σεβόμενοι τις θυσίες αυτών των ανθρώπων, θα ήταν ευκταίο να συμμετάσχουμε και εμείς που διαβιούμε ελεύθεροι στην ίδια γη, στην οποία οι προγονοί τους θυσίασαν τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα αυτό που επιδιώκουμε είναι μία συνάντηση των απόγονων των πεσόντων στη μάχη του Σκρά κάποιο 5νθήμερο του καλοκαιριού (οι ακριβείς ημερομηνίες θα αποφασιστούν από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων) και θα περιλαμβάνει, παραδοσιακές μουσικές περιπλανήσεις και γαστρονομικές απολαύσεις απ’ όλη την Ελλάδα, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συνέδριο με θέμα την μάχη, αθλητικές δραστηριότητες, που θα λάβουν χώρα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά που αναμίχτηκαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στη μάχη.

Η εκδηλωση θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και την δεύτερη χρονιά πραγμάτωσής του έχει δρομολογηθεί και η πρόσκληση και των απογόνων των πεσόντων από το συνολο των χωρών που έλαβαν μέρος στη μάχη, δηλαδή Αγγλία, Γαλλία, Σερβία και Βουλγαρία, χρονιά όπου θα αποκτήσει και το πραγματικό του νόημα.

Το 2018 με ευκαιρία της 100ης επετείου από τη μάχη θα γίνει αναπαράσταση της μάχης.
Αν έχετε την δυνατότητα και την επιθυμία να συνδράμετε στην προσπάθεια μας συμβάλλοντας οικονομικά χρησιμοποιήστε το Donate στη διπλανή στήλη.
Οποιαδήποτε ιδέα σας είναι ευπρόσδεκτη και δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εάν είστε απόγονος πεσόντα στη μάχη του Σκρά παρακαλούμε συμπληρώστε την ειδική φόρμα εδώ.

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα