Μεταφρασμένα κείμενα από την προσωπική ιστοσελίδα του Roger Waters

Honor a Fallen Loved Ones
 
‘Οι αγαπημένοι πεσόντες’ είναι ένα αίτημά μου με σκοπό να σας ζητήσω μια φωτογραφία και προσωπικές πληροφορίες από κάποιον ‘αγαπημένο’ του Πολέμου. Οι φωτογραφίες του καθώς και οι πληροφορίες θα συμπεριληφθούν μαζί με αυτές του πατέρα μου Έρικ στο προσεχές σόου μου ‘The Wall’ ως πράξη μνήμης. ‘Ο αγαπημένος πεσών’ δεν είναι απαραίτητο να ήταν στρατευμένος. Οι θάνατοι των πολιτών είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο οδυνηροί!
 
 
 
 
 
Σας απευθύνω  αυτό το αίτημα υπό το φως της πίστης μου ότι πολλές από αυτές τις τραγικές απώλειες ζωής μπορούν να αποφευχθούν. Συμπάσχω με τις οικογένειες όλων των θυμάτων και στον ίδιο βαθμό νιώθω οργή για τις όποιες δυνάμεις είναι τυχόν υπεύθυνες, επίσης. Σας παρακαλώ ακολουθήστε με στην προσπάθεια να τιμηθούν οι νεκροί μας και να εκφράσουμε  τη διαμαρτυρία μας για το χαμό τους.
 
 
Οι άνθρωποι χρειάζονται την προστασία που προσφέρει η ισχύς του νόμου. Το νόημα θα ήταν να συμφωνήσουμε γύρω από τη φύση του νόμου άμεσα ( κάτι που επεξεργαζόμαστε για εκατοντάδες χρόνια). Επίσης, να συμφωνήσουμε πως, καθώς ολοένα και περισσότερο κατανοούμε τους εαυτούς μας μα και το περιβάλλον μας τόσο θα νιώθουμε την ανάγκη να τροποποιούμε  τους νόμους που μας κυβερνούν. Ο νόμος δε θα πρέπει να υπάρχει στα χαρτιά. Ας το προσέξουν αυτό όλοι οι πιστοί του Μωϋσή και των άλλων νεκρών προφητών.
 
 
 
 
 
 
Η παραπάνω παρατήρηση με βοηθά να περάσω στην επόμενη.
 
 
 
 
 
 
Κατά την άποψή μου, λοιπόν, η Θρησκεία θέτει ένα τείχος ανάμεσα στους ίδιους μας και την πραγματικότητα της ζωής μας. Επίσης, υπάρχει τείχος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, Βόρειους και Νότιους, τον Παλαιό, το Νέο και τον Τρίτο Κόσμο.
 
 
 
Μιλώ για το τείχος του φόβου και της απληστίας.
 
 
 
Υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία τα πάντα στον κόσμο ώστε να έχουμε να φάμε, να είμαστε ζεστοί και στεγνοί, να έχουμε έγχρωμη τηλεόραση κι αυτοκίνητο. Μας διδάσκουν, όμως, να φοβόμαστε πως αν μοιραστούμε ότι έχουμε με τους άλλους, δε θα μείνει τίποτα για εμάς!
 
 
 
Επίσης, φοβόμαστε πως ίσως οι άλλοι θα στερήσουν από εμάς αυτό που έχουμε με το εξής αποτέλεσμα: εμείς να σπαταλάμε πολύ περισσότερα σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ώστε να αποτρέψουμε τους άλλους από το να μας πάρουν ότι έχουμε, τη στιγμή που ότι σπαταλάμε σε εξοπλισμό είναι πολύ περισσότερο από αυτό που χρειάζονται οι άλλοι για να τραφούν, να στεγαστούν, να ντυθούν και να αποκτήσουν μόρφωση.
 
 
Υπάρχει, δε, και μια άλλη παράμετρος στο τείχος μεταξύ ημών και της πραγματικής ζωής μας. Μιλώ για το τείχος που υψώνουν τα Media ως εργαλείο το οποίο μας αποτρέπει ‘να ξεβολευτούμε’ μέσα από την αλήθεια!
 
Ίσως, θα πρέπει να σταματήσω πριν κάποιος νιώσει να αποξενώνεται από αυτά που λέω.
ROGER WATERS
Why am I doing the Wall again now?  (Γιατί κάνω ξανά το the Wall αυτή τη στιγμή?)
Πρόσφατα διάβασα ένα απόσπασμα από δικές μου δηλώσεις 22 χρόνια πριν που έγραφε:
‘Τελικά το ερώτημα για μένα είναι το εξής: η τεχνολογία της επικοινωνίας όπως τη βιώνουμε στον πολιτισμό μας θα εξυπηρετήσει ως εργαλείο διαφώτισης κι αλληλοκατανόησης ή θα μας ξεγελά και θα μας κρατά σε απόσταση τον έναν από τον άλλον;
 
 
Να , λοιπόν, ένα πολύ σχετικό ερώτημα και η απάντηση σε αυτό είναι πια πρόσφορη.
 
 
 
Αναμφίβολα, το διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη διαφήμιση  και προπαγάνδα. Όμως, έχω την αίσθηση πως αυτό που αποκαλείται ‘κατανοώ πέρα από την επιφάνεια’ ολοένα και κερδίζει έδαφος. Αρκεί να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μέσω ιστότοπων με κοινή θεματική (να μπλογκάρουμε), να είμαστε στο twitter, να συνεχίζουμε την επικοινωνία και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε ιδέες.
Τριάντα χρόνια πριν όταν έγραψα το ‘The Wall’ ήμουν ένας τρομαγμένος νέος- ίσως και όχι τόσο νέος αν αναλογιστεί κανείς πως ήμουν 36 ετών.
Μου πήρε πολύ καιρό να ξεπεράσω τις φοβίες μου. Τέλος πάντων, στα χρόνια που μεσολάβησαν έχω σκεφτεί πως πιθανώς η προσωπική βίωση του φόβου και της απώλειας και τα υπολείμματα  του αισθήματος γελοιοποίησης που αναπόφευκτα επακολουθεί καθώς και η αισχύνη  και η πιθανότητα τιμωρίας προσφέρουν το παρακάτω: έναν  αλληγορικό συμβολισμό για ακόμη γενικότερες πνευματικές ανησυχίες όπως είναι ο Εθνικισμός, ο Ρατσισμός , ο Σεξισμός και η Θρησκεία, οτιδήποτε διχαστικό!  Όλα ετούτα τα θέματα και οι –ισμοί προέρχονται από τους ίδιους φόβους που όρισαν και τη δική μου τη νιότη.
Η νέα παραγωγή του ‘The Wall’, αποτελεί μια προσπάθεια να προβώ σε συγκρίσεις, να σκιαγραφήσω όσο μπορώ την τωρινή  δύσκολη θέση μας και αυτή αφιερώνεται σε όλους τους αθώους που έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε.
Σε κάποιους κύκλους εκείνων των άσκοπα φλύαρων κοινωνικών τάξεων υπάρχει η αντίληψη πως τα ανθρώπινα όντα ως σύνολο είναι ανίκανα να αναπτύξουν πιο ‘ουσιαστικά ανθρώπινες σχέσεις’ μεταξύ τους, δηλαδή σχέσεις που τις χαρακτηρίζει περισσότερη ευγένεια, γενναιοδωρία, συνεργασία και συμπάθεια.
Διαφωνώ!
Κατά την άποψή μου, είναι πολύ νωρίς στην ιστορία του τόσο ‘νέου ανθρώπινου είδους’ να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.
Αντίθετα, πιστεύω πως έχουμε την ευκαιρία να προσδοκούμε σε κάτι πολύ ανώτερο από ‘το τελετουργικό της σφαγής του δυνατού από το δυνατότερο’- πράγμα που εν τέλει δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από το θεσμοποιημένο πια φόβο του ενός προς τον άλλον.
Αισθάνομαι την υποχρέωση ως καλλιτέχνης να εκφράσω τη συγκρατημένη αισιοδοξία μου και να ενθαρρύνω κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Και κατά τη ρήση ενός μεγάλου ανδρός ‘...μπορείς να με λες ονειροπόλο, όμως, δεν είμαι ο μόνος…’(John Lennon, από το ‘Imagine’) ROGER WATERS, 2010 Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποδόθηκε στα Ελληνικά από τον Ιωάννη Κ. Μαυρόπουλο ως δείγμα εκτίμησης της προσπάθειας της ομάδας του ΟΡΑΜΑΤΟΣ.