Καμπανάκι ΟΗΕ: De facto “παγωμένη” η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Ένα μέρος της συμφωνίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει ουσιαστικά παγώσει λόγω της αποχώρησης από τα ελληνικά νησιά των Τούρκων αξιωματούχων που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Βενσάν Κοσετέλ αναφέρει ότι «ντε φάκτο ορισμένες εκφάνσεις της συμφωνίας έχουν παγώσει».

Όπως σημειώνεται, χωρίς την παρουσία αστυνομίας δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Οι Τούρκοι αστυνομικοί ανακλήθηκαν στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Ο κ. Κοσετέλ δηλώνει άγνοια για το πότε θα επιστρέψουν οι Τούρκοι αστυνομικοί στα ελληνικά νησιά. «Καταλαβαίνω ότι η ελληνική αστυνομία και η Frontex αποκαθιστούν επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, αλλά οι ημερομηνίες συνεχώς αλλάζουν, επομένως δε γνωρίζουμε πότε θα επαναξεκινήσει η συνεργασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει χάσει την πρόσβαση στα δύο βασικά τουρκικά κέντρα κράτησης στα οποία μεταφέρονται οι απελαθέντες από την Ελλάδα μετανάστες, κάτι που ενισχύει τις αμφιβολίες για την ισχύ της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα αν η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση επί της επανεισδοχής προσφύγων ή αν καθυστερήσουν οι απελάσεις από την Ελλάδα λόγω των εφέσεων των ενδιαφερομένων. Ωστόσο, προσθέτει ο Guardian, οι δεινές συνθήκες διαβίωσης των 57.000 προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας από τον Μάρτιο και μετά, ο κ. Κοσετέλ σχολιάζει ότι είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Νομίζω επομένως ότι οι τουρκικές Αρχές ακόμα κάτι κάνουν για να σταματήσουν την έξοδο ανθρώπων», λέει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. «Λίγες εκατοντάδες (αφίξεις την εβδομάδα) δεν είναι δραματικές. Είναι διαχειρίσιμες», προσθέτει.

Παρόλα αυτά, σχολιάζει η εφημερίδα, ακόμα και μια μικρή αύξηση των αφίξεων εντείνει την ήδη «άθλια» κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Πηγή

Φεβρουαρίου 01, 2019

Twitter και Facebook σβήνουν μαζικά λογαριασμούς που στηρίζουν τη Βενεζουέλα

Σε πογκρόμ εξελίσσεται η προσπάθεια του Facebook και του…
Μαρτίου 05, 2018

Όλη η δυσάρεστη αλήθεια για τη ζωή των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Ολλανδία

Καθημερινά ακούμε από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα να λένε…
Ιουνίου 18, 2017

Χρεωμένος ως το… μεδούλι ο Τραμπ! Χρωστάει τουλάχιστον 315 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προσωπικές…
Ιουνίου 06, 2017

Έρχεται η αστυνομία των τρολ

Δυτικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να επιβάλουν τον νόμο και…
Μαρτίου 06, 2017

Κοινωνικά δίκτυα: Ο θρίαμβος του «χαζού του χωριού»

Σε κάθε γειτονιά, κάθε χωριό, κάθε σόι υπάρχει και ένας…
Ιανουαρίου 16, 2017

Οχτώ άνθρωποι έχουν ίση περιουσία με τη μισή ανθρωπότητα

Οχτώ άτομα κατέχουν όσα και το φτωχότερο 50% του πλανήτη,…

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα