Ποιά από τα ρούχα που φοράμε είναι καρκινογόνα;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται τον 21ο αιώνα για να κατασκευαστούν τα ρούχα, σε μεγάλο βαθμό περιέχουν μια ποικιλία τοξικών χημικών ουσιών π.χ φορμαλδεΰδη. Τα ενδύματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα επίσης, προέρχονται από όλο τον κόσμο και περνούν μέσα από πολλά χέρια,ώστε η διαδικασία κατασκευής και οι κανονισμοί να μην είναι γνωστοί από τον καταναλωτή.

Τα περισσότερα ρούχα στα ράφια των πολυκαταστημάτων κατασκευάζονται συνήθως στις χώρες της Ασίας. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες αυτές, δεν έχουν σε ισχύ κανένα βιομηχανικό μέτρο προστασίας από ρύπους ή εγγυήσεις για την καθαριότητα των εργασιακών χώρων, στους οποίους ράβονται. Από την άλλη για την επεξεργασία των ινών των ενδυμάτων, καθώς και για την κατασκευή των ρούχων χρησιμοποιούνται ευρέως τοξικές χημικές ουσίες, ακατάλληλες για τον άνθρωπο. Ο ιματισμός, για πράδειγμα, καλύπτεται συχνά από φορμαλδεΰδη για να μείνει τα ατσαλάκωτος ή για να μην πιάσει μύκητες κατά τη μεταφορά – σε ποσοστά έως και 900 φορές πάνω από το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο. Πρόκειται για ρούχα που απεστάλησαν στους υφασματεμπόρους, από εργοστάσια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

image_1

Τα 5 κορυφαία τοξικά στον ρουχισμό που πρέπει να αποφεύγετε

1. PFC 

Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την ραφή ρούχων που δεν χρειάζονται σιδέρωμα και δεν τσαλακώνονται  είναι οι γνωστά, ως υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης σε Τεφλόν, σχολικές στολές, στα αδιάβροχα στρώματα και τα είδη ένδυσης.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει προειδοποιήσει ότι οι ουσίες PFCs προκαλούν καρκίνο (του προστάτη, του παγκρέατος, του ήπατος και της ουροδόχου κύστεως)  

2. φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται για να κάνει το ένδυμα να "μην κολλάει πάνω σας", να είναι αντιστατικό, αδιάβροχο, αντιδρωτικό, ανθεκτικό στη μούχλα και ανθεκτικό στο χλώριο. Μια άλλη χρήση της είναι να βοηθά στον σχεδιασμό και την εκτύπωση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται πάνω στο ύφασμα.Οι καταναλωτές θα πρέπει να eείναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την πρόπλυση των ρούχων με φορμαλδεΰδη, καθώς η συγκεκριμένη ουσία παγιδεύεται από τη θερμότητα στο ύφασμα και συνδέεται με μια αύξηση κατά 30% στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και τους δερματικούς ερεθισμούς.

3. PBDE

Είναι τα ρούχα σας σκωροαπωθητικά »,«ανθεκτικά σε λεκέδες »ή «σε φωτιά »;  Αυτοί οι τύποι των υφασμάτων χρησιμοποιούν το χημικό πρόσθετο PBDE (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες), ουσία ιδιαίτερα τοξική εξαιτίας της ικανότητάς της να συσσωρεύεται στους ιστούς του κάθε οργανισμού.

Μερικές μητέρες έμειναν έκπληκτες όταν βρέθηκαν ίχνη PBDE στο μητρικό γάλα τους – το οποίο, φυσικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα στα βρέφη που θήλασαν. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την τάση να προσκολλώνται στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και θα μπορούσε να είναι επιζήμια στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού . Η πιο κοινή διαταραχή της υγείας που προκαλείται από το PBDE σχετίζεται με το θυρεοειδή – που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους - προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες.

4. ακρυλικές ίνες

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατασκευασμένα από ακρυλικές ίνες παράγονται με τη χρήση του χημικού πολυακρυλονιτριλίου. Το ενημερωτικό δελτίο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας EPA περιέχει τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτών των χημικών ουσιών, τα οποία είναι παρόμοια με το κυανίδιο – σε περίπτωση εισπνοής.

Εργαζόμενοι που εκτίθενται στις υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της χημικής ένωσης μπορεί να παρουσιάσουν αναιμία, ναυτία, λευκοκυττάρωσης, ήπιο ίκτερο και νεφρικές δυσλειτουργίες.

5. μπλέ χρωστικές

Τα ρούχα σας είναι χρωματισμένα με μπλε χρωστικές ουσίες; Αυτό το χρώμα μπορεί να φαίνεται βασιλοπρεπές, αλλά σας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο για δερματίτιδα εξ επαφής – ιδιαίτερα τα σκούρα μπλε, τα καφέ και τα μαύρα συνθετικά ρούχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σ'αυτήν την περίπτωση το πλύσιμο δεν ελαχιστοποιεί αυτόν τον κίνδυνο. Το Disperse Blue 1 ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο – δεδομένου ότι παράγει υψηλά επίπεδα των κακοήθων όγκων (σε πειραματόζωα).

image_2

Μπορεί ορισμένα ρούχα να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες;

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αθλητική ένδυση που παράγεται από συνθετικές ίνες μπορεί να προκαλέσει κόπωση των μυών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός, φουσκάλες, εξανθήματα, καθώς και πονοκεφάλους, αλλά και σύγχυση σκέψης.

Οι πιό σοβαρές παρενέργειες είναι οι ευρέως διαδεδομένοι μυϊκοί πόνοι, όπως η ινομυαλγία, αλλά και συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων της βρογχίτιδας, του άσθματος, αλλεργίες και κολπικές μολύνσεις. Αυτές είναι οι πιο άμεσες αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που παραμονεύουν.

image_3

Πηγή

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα