Ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου σπάει τη σιωπή του για τα Ίμια και απαντά στον κύριο Πάγκαλο

Η δήλωση του Κυρίου Πάγκαλου, όπως αυτή αναφέρεται στη σελίδα 165 (του βιβλίου Ίμια, τα απόρρητα τηλεφωνήματα των Αμερικανών) σε σχέση με το πρόσωπό μου, αποτελεί τη μέγιστη δυνατή παραπληροφόρηση που αγγίζει τα όρια της πολιτικής συκοφαντίας, ιδιαίτερα για έναν εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη για την πράξη του να υψώσει την ελληνική σημαία σε Εθνικό Χώρο.

Είναι θλιβερό τελικά ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών, προκειμένου να αποσείσει τις δικές του τεράστιες προσωπικές ευθύνες για τους χειρισμούς τη νύχτα εκείνη, να εκτοξεύει μια τόσο σοβαρή κατηγορία ότι εγώ ως Δήμαρχος Καλύμνου έβαλα την σημαία για κάποιο «σκοτεινό λόγο». Θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, εάν έστω και τώρα, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα της θλιβερής εκείνης νύκτας, κύριε Πάγκαλε, να βρίσκατε το κουράγιο με στοιχεία να αποκαλύψετε τους «σκοτεινούς λόγους» που με ώθησαν να υψώσω την Ελληνική Σημαία στα ΙΜΙΑ.

Δεν το κάνατε τότε που είχατε τη βουλευτική ασυλία θα το κάνετε τώρα που θα αντιμετωπίσετε και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ασφαλώς ΟΧΙ!

Εάν, κύριε Πάγκαλε, αγνοείτε ηθελημένα ότι τα Ίμια εκτός από Εθνικός Χώρος, ανήκουν στη διοικητική αρμοδιότητα του Δήμου Καλυμνίων και όχι της Κοινότητας Καλύμνου, τότε είστε κοινός συκοφάντης. Εάν δε γνωρίζετε, κύριε Πάγκαλε, επί της ουσίας το θέμα, τότε περιττεύει κάθε σχόλιο γιατί είστε πραγματικά επικίνδυνος.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, όσον αφορά την ελληνικότητα των Ιμίων και τη δικαιοδοσία του Δημάρχου Καλυμνίων, παραθέτω:

 1. Την εφημερίδα της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου, αρ. φύλ. 48 της 26ης Ιουλίου του 1947, που ορίζει ποιες νησίδες και νησίδια υπάγονται στην Επαρχία Καλύμνου και ποιες συγκεκριμένες νησίδες στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλυμνίων μεταξύ των οποίων και τα ΙΜΙΑ.
 2. Τον Ν. 547 Φ.Ε.Κ. Α-39/ 14-2-48 « Περί Διοικήσεως Δωδεκανήσου» ψηφισθέντα ομόφωνα μετά τη Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή που περιγράφει τις νησίδες και τα νησίδια που υπάγονται στην Επαρχία Καλύμνου και ποια από αυτά ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλυμνίων.
 3. Το Β.Δ αρ. 636 ΦΕΚ 195 Τεύχος Α/10-11-1967 περί κυρώσεως του Πίνακα Χωρογραφικής κατανομής Υπηρεσιών Χωροφυλακής. Σύμφωνα με αυτό στην εδαφική δικαιοδοσία του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου και ειδικά στον Αστυνομικό Σταθμό Βαθέως υπάγονται οι νησίδες Καλόλιμνος, ΙΜΙΑ κ.λ.π.
 4. Το Π.Δ. 510 Φ.Ε.Κ. Α- 208/22-7-74 που κυρώνει τον πίνακα Χωρογραφικής Κατανομής Υπηρεσιών Χωροφυλακής. Από αυτό προκύπτει ρητά ότι στην περιοχή αμέσου αστυνομεύσεως και μάλιστα στο φυλάκιον Χωρ/κης Βαθέως – Καλύμνου υπάγονται και τα ΙΜΙΑ.
 5. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης κυρίου Μιχάλη Κουτελιδάκη της 12ης Φεβρουαρίου 1991 που κυρώνεται ο πίνακας με αριθμό 7001/1/34θ και ημερομηνία 12-2-91 για την χωρογραφική κατανομή των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την απόφαση αυτή προκύπτει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου υπάγονται και οι ακατοίκητες νησίδες μεταξύ των οποίων και τα Λιμνιά (μεγάλο και μικρό). Γι’ αυτό το λόγο με συνόδευε ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Καλύμνου.

Κατηγορήθηκα από εσάς, κ. Πάγκαλε, ότι με την ενέργειά μου να υψώσω την ελληνική σημαία στα Ίμια, εξυπηρέτησα κάποιο σκοτεινό σκοπό και ότι είμαι άνθρωπος όχι ιδιαίτερης σοβαρότητας. Αν η κρίση του Καλυμνιακού λαού να με εκλέξει τρεις τετραετίες για Δήμαρχό του με αυτά τα χαρακτηριστικά και με τέτοια λειτουργία εθνικά ζημιογόνο, τότε αυτή η θέση σας, κύριε Πάγκαλε, αποτελεί βάναυση προσβολή στον πατριωτισμό, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Καλυμνιακού λαού που έχει δώσει πολλούς και σκληρούς αγώνες για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Πραγματικά, κύριε Πάγκαλε, λυπούμαι για εσάς, γιατί είστε μια θλιβερή πολιτική προσωπικότητα!

 1. 6. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κύριος Χόλμπρουγκ, στις 28 Μαΐου 1996 στην Αθήνα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κας Δάμα, πώς κρίνει την ενέργεια του Δημάρχου να υψώσει την ελληνική σημαία στα Ίμια, δήλωσε ότι: « Ο Δήμαρχος Καλύμνου με την ενέργειά του κινήθηκε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του». Αντίθετα, ακόμα και σήμερα, κ. Πάγκαλε, με τα όσα λέτε σε βάρος του προσώπου μου, συκοφαντείτε έναν ολόκληρο λαό. Τελικά στην Ελλάδα έτσι γράφεται η Ιστορία.

Εγώ, ως Δήμαρχος Καλύμνου, πήγα στα Ίμια, όπως είχα υποχρέωση να πράξω βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, στην ενέργεια καταπάτησης και αμφισβήτησης δημοτικής περιουσίας από την πλευρά αλλοδαπού δημοσίου, μετά την προσάραξη του Τουρκικού Εμπορικού σκάφους Figen Akat και τη ρηματική διακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών ότι τα ΙΜΙΑ είναι Τουρκικό έδαφος και ότι είναι εγγεγραμμένα στο κτηματολόγιο του χωριού Καράκαγια της Νομαρχίας Αλικαρνασσού της επαρχίας Μούγκλα.

Στον αντίποδα αυτής της απαράδεκτης και Εθνικά επιζήμιας συμπεριφοράς και τακτικής του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Πάγκαλου για έναν Δήμαρχο που έκανε το αυτονόητο, την απάντηση την έδωσε ο Ελληνικός Λαός με τις 3,5 χιλ. επιστολές στήριξης τις οποίες έλαβα, καθώς και την ομόθυμη στήριξη των Δημάρχων όλης της χώρας και ιδιαίτερα των Δημάρχων από όλες τις παραμεθόριες περιοχές, όπως επίσης και από την ομογένεια. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή στήριξής μου από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε) κύριο Ανδρέα Άθενς, και την οποία παραθέτω.

IMIA-ATHENS-DIAKOMIXALHS01

Εγώ με την ενέργειά μου, κύριε Πάγκαλε, δεν άσκησα εξωτερική πολιτική, έκανα το αυτονόητο και επιβεβλημένο. Ύψωσα το Εθνικό Σύμβολο σε Εθνικό Έδαφος που ανήκει στα Διοικητικά όρια του Δήμου Καλύμνιων και μάλιστα έχει παραχωρηθεί σ’ αυτόν ιδιοκτησιακά βάσει του Ν. 3800/1957 ΦΕΚ256 τεύχος Α της 19ης Δεκεμβρίου 1957.

Δεν απαιτείται καμιά άλλη απάντηση τόσον σε σας κύριε Πάγκαλε όσο και σε άλλους επικριτές μου για την ενέργεια μου, αρκεί να σημειώσω ότι εννέα ημέρες μετά τα γεγονότα της νύκτας εκείνης στις 8 Φεβρουαρίου 1996 σε δημοσκόπηση της τηλεόρασης Σ.Κ.Α.Ι με το Ερώτημα αν ήταν σωστή η ενέργεια του Δημάρχου Καλυμνίων να υψώσει την Ελληνική Σημαία στα ΙΜΙΑ, το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό, με μια τεράστια συμμέτοχή απλών τηλεθεατών (17.094), όπου οι 12.115, ποσοστό 71%, δικαίωσαν τη πράξη του Δημάρχου και μόνο 4.979 απάντησαν αρνητικά. Για τη στήριξη της ενέργειας μου, στις 7 Μαρτίου 1996 επισκέφθηκαν την Κάλυμνο οι δύο άνθρωποι σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας και στο γραφείο του Δημάρχου απαθανάτισαν τη συνάντησή μας με αυτή τη ξεχωριστή και μοναδική φωτογραφία στέλνοντας το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα. (φωτογραφία).

Οι δύο άνθρωποι σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας με τον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη.

Οι δύο άνθρωποι σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας με τον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, κύριε Πάγκαλε είναι ότι εγώ ως Δήμαρχος της Καλύμνου είχα το κουράγιο και τη βούληση μετά τη θλιβερή εκείνη νύκτα να κρατήσω το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα ΙΜΙΑ για επτά ολόκληρα χρόνια καταβάλλοντας του ετησίως το ποσόν των 6000,00€ προκειμένου να αφήσει τα κατσίκια του στις δύο βραχονησίδες και ο οποίος ανελειπώς πήγαινε, τα τάιζε και τα πότιζε και οι Τούρκοι ουδέποτε τόλμησαν να τον εμποδίσουν.

Μέχρι τις 31-12-2002, που είχα την ευθύνη του Δήμου, τα ΙΜΙΑ δεν ήταν γκρίζα ζώνη, κύριε Πάγκαλε, γιατί η Ελλάδα είχε κανονική παρουσία και στα δύο νησιά, όπως πριν την κρίση. Ας αναρωτηθείτε επί τέλους εσείς και όχι μόνον, γιατί για 6.000€ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φρόντισε να καταβάλλονται στο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο και μετά το 2002, με αποτέλεσμα τον Απρίλη του 2004 αβοήθητος και ολομόναχος αναγκάσθηκε να τα εγκαταλείψει.

Εμείς, κύριε Πάγκαλε, οι νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, φυλούμε Θερμοπύλες, γιατί για εμάς αυτή η θάλασσα μαζί με το μικρότερο βραχάκι είναι η ίδια η ζωή μας. Δεν ανήκω ούτε εγώ, μα ούτε κανένας Αιγαιοπελαγίτης, σ’ αυτούς που συμφώνησαν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο (Συμφωνία της Μαδρίτης), μα ούτε είμαστε εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες που αναγνωρίσαμε «συνοριακές και άλλες διαφορές» με τη Τουρκία δύο χρόνια μετά, στο Ελσίνκι.

Κύριε Πάγκαλε, εσείς οι σοβαροί πολιτικοί ψαχθείτε και ψάξτε αλλού για να βρείτε τους σκοτεινούς λόγους που σας ώθησαν, ώστε να πάρετε αυτές τις αποφάσεις και να κάνετε αυτές τις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Πηγή

Σεπτεμβρίου 16, 2017

H Νατάσα Μποφίλιου στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη 14-09-2017 (30 φωτογραφίες Gallery No1)

Δείτε φωτογραφίες από την εμφάνιση της Νατάσας Μποφίλιου…
Σεπτεμβρίου 16, 2017

H Νατάσα Μποφίλιου στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη 14-09-2017 (30 φωτογραφίες Gallery No2)

Δείτε φωτογραφίες από την εμφάνιση της Νατάσας Μποφίλιου…
Ιουλίου 02, 2017

Τι ωφελεί η καλοσύνη (Μπ. Μπρεχτ)

[Ντανιέλλα Πρελορέντζου, 62 χρονών, εργάτρια καθαριότητας,…
Ιουνίου 12, 2017

Δουλεμπόριο για ανήλικους πρόσφυγες. Κρατικό πρόγραμμα που τους ρίχνει στα χωράφια

Η είδηση είναι ανατριχιαστική, όμως είναι αποτυπωμένη σε…
Ιανουαρίου 24, 2017

Είσαι άνεργος; Απολογήσου!

Να μην περάσει ο νέος κανονισμός του ΟΑΕΔ! Η Κυβέρνηση, το…

Πρόσφατες Αγγελίες

 • Ενοικιάζεται Δυάρι 50τ.μ. στις ΛιβανάτεςΕνοικιάζεται Δυάρι...Κατηγορία: Ενοικιάσεις Διαμερισμάτων-ΚατοικιώνΔημιουργήθηκε: 14 Ιουν 2017Περιγραφή: Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στις Λιβανάτες Χώροι (δείτε 12 φωτογραφίες από τους χώρους κάνοντας κλικ εδώ): 1. Σαλόνι-κουζίνα 2. Υπνοδωμάτιο 3. Τουαλέτα
 • Τύμπανο συλλεκτικό 12'' με πόδιαΤύμπανο συλλεκτικό 12''...Κατηγορία: Μουσικά όργαναΔημιουργήθηκε: 23 Ιαν 2017Περιγραφή: Τύμπανο συλλεκτικό 12'' με πόδια πωλείται. Είναι άψογο, καλοδιατηρημένο και κουρδίζετε πανεύκολα. Κινητό: 6981654890
 • Τραπέζι κρουστών 46x31(μεγάλο)Τραπέζι κρουστών...Κατηγορία: Μουσικά όργαναΔημιουργήθηκε: 23 Ιαν 2017Περιγραφή: Τραπέζι για κρουστά 46x31 πωλείται Έχει πιαστράκια στο μπροστινό μέρος για να τοποθετούνται και 6 επιπλέον κρουστά. Κινητό: 6981654890
 • Gong Sheet 24x20Gong Sheet 24x20Κατηγορία: Μουσικά όργαναΔημιουργήθηκε: 23 Ιαν 2017Περιγραφή: Gong Sheet 24x20 Zildjian πωλείται. Είναι αμεταχείριστο, έχει άψογο ήχο και χρησιμοποιείται σαν εφέ σε όλα τα είδη μουσικής. Κινητό: 6981654890
 • Body WorksBody WorksΚατηγορία: Όργανα γυμναστικήςΔημιουργήθηκε: 12 Σεπ 2016Περιγραφή: Πωλούνται τα παρακάτω Επαγγελματικά όργανα γυμναστικής: 01. Οριζόντια πρέσα στήθους, ώμων02. Lat Pulldown (Πλάτης)03. Pulley Machine (κωπηλατική)04. Abdominal Machine (Πρέσα κοιλιακών)05. Leg Extension (Τετρακέφαλων μηριαίων)06. Leg Curling (Δικέφαλων μη ...
  Δείτε περισσότερα...
 • Δείτε περισσότερες καταχωρήσεις...

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα