Η αλήθεια για ορισμένες από τις πιο γνωστές «υπερτροφές»

Συχνά συναντάμε άρθρα και βιβλία που αναφέρονται σε «θαυματουργές» υπερτροφές, όπου διατυπώνονται ισχυρισμοί που πολλές φορές είναι ανυπόστατοι. Τι ισχύει για ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς, όπως η σπιρουλίνα, οι σπόροι τσία, το λάδι καρύδας κτλ;

«Είτε πρόκειται για λάδι καρύδας, για σπόρους τσιά είτε για ξίδι μηλίτη», λέει ο Duane Mellor, βοηθός καθηγητής διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και εκπρόσωπος της British Dietetic Association, «δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι εάν τα χρησιμοποιήσετε για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας θα πάρετε κάποια από τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Η ιδέα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα κόλπο μάρκετινγκ, αλλά όταν οι άνθρωποι διαβάζουν αξιώσεις online, αρχίζουν να σκέπτονται διαφορετικά και μπορούν να αρχίσουν να τις πιστεύουν. Πολλά προϊόντα τείνουν να συνοδεύονται από κάθε είδους φρικτή επιστημονική φρασεολογία, όπως ότι διατηρούν τη γνωστική λειτουργία. Στη συνέχεια, υπάρχουν αντιοξειδωτικά και ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι μερικές από τις πιο παρεξηγημένες λέξεις που χρησιμοποιούνται. »

Περισσότερα...

Ο εφιάλτης της ζυγαριάς στο δρόμο προς τη δόξα

Της Ιωάννας Κοντελέ:

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε ένα περιστατικό, που ανέλαβε συνάδελφος διαιτολόγος, μιας έφηβης κοπέλας που πάσχει από νευρική ανορεξία.

Αν και πλέον η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή είναι πολύ συχνή είναι εξαιρετικά στενάχωρο όταν μαθαίνεις ότι ένα κορίτσι στη τρυφερή ηλικία των 14 ετών φθάνει σε αυτό το σημείο έπειτα από την έντονη πίεση των προπονητών της στο άθλημα της γυμναστικής, όπως συνέβη με το συγκεκριμένο κορίτσι.

Περισσότερα...

Πως να πετύχετε τα τηγανιτά Καλαμαράκια πολύ μαλακά μέσα τραγανά έξω

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο.  Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό. Πάμε να δούμε πως να πετύχετε ωραιότατα τηγανιτά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση!!!

Υλικά συνταγής

  • Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Λεμόνι
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα

Περισσότερα...

Κρόκος αυγού: Ποιος από αυτούς σας φαίνεται πιο υγιεινός;

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά. Τέτοιος, στην φωτογραφία, είναι ο κρόκος #2.

Περισσότερα...

Λευκή VS καστανή ζάχαρη: Ποια είναι τελικά πιο υγιεινή;

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν την ακατέργαστη ζάχαρη αντί της επεξεργασμένης. Η ακατέργαστη ζάχαρη δεν είναι εντελώς… ακατέργαστη βέβαια, αλλά σίγουρα είναι σε πιο “αγνή” μορφή από την κλασική, λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πότε αν η καφέ (ή μαύρη) ζάχαρη είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας, όσο, ίσως, σας έχει “πείσει” το marketing για το κάθε είδος;

Περισσότερα...

Μοναστηριακή Συνταγή για Φανουρόπιτα και η Ευχή

Η Συνταγή είναι Πρεσβυτέρας

1 κούπα σπορέλαιο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Περισσότερα...

Συνταγές με μελιτζάνες με άρωμα... καλοκαιρινό!

Η “Solanum Melongena”, ευρύτερα γνωστή ως μελιτζάνα, είναι ένα πολυετές φυτό, που στη βοτανολογία μάλιστα κατατάσσεται στα φρούτα και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών.

Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα, την 2η περίπου χιλιετία προ Χριστού στις περιοχές της Ασίας, με του βοτανολόγους να υποστηρίζουν ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και στη συνέχεια στην Κίνα. Η έλευσή της στην Ευρώπη έγινε ατά πάσα πιθανότητα μέσω των Αραβικών χωρών, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφτασε τον 12ο με 14ο αιώνα.

Περισσότερα...

Τσάι του βουνού. από τη Φωτεινή Βασιλοπούλου

Αν και είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως αφέψημα, δεν ήταν ποτέ στη μόδα, δεν μπήκε στα αγγλικά σαλόνια και δεν σερβιρίστηκε ως κέρασμα, ούτε συνοδεύτηκε με κέικ ή μπισκότα όπως το κλασικό τσάι. Το προτιμούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας όχι ως ρόφημα απόλαυσης, αλλά ως φάρμακο, καθώς ένιωθαν τις καταπραϋντικές ιδιότητες που είχε στον οργανισμό τους. Τα τελευταία όμως χρόνια αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά, καθώς μπαίνει στα εργαστήρια και γίνεται αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.

Περισσότερα...

Παγωτό σοκολάτα με κομματάκια σοκολάτας

Γλυκός πειρασμός με μερέντα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

Υλικά

  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
  • 1/2 συσκευασία γάλα παστεριωμένο με λιπαρά
  • 8 κουταλιές της σούπας μερέντα
  • 1 κούπα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 συσκευασία κρέμα γάλακτος 250 γραμμαρίων με λιπαρά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

Περισσότερα...

Έτσι θα διαλέξετε εύκολα το καλύτερο καρπούζι.

Καρπούζια…ένα μεγάλο φρούτο που όλοι μας αγαπάμε. Δυστυχώς όμως, για πολλούς από εμάς το να διαλέξουμε ένα νόστιμο καρπούζι είναι μια πραγματική πρόκληση. Στην πραγματικότητα όμως το να καταλάβουμε αν ένα φρούτο είναι ώριμο είναι αρκετά εύκολο, και είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα του. Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά κόλπα που χρησιμοποιούν συνήθως οι αγρότες, για να καταλάβουν αν το καρπούζι είναι ζουμερό και νόστιμο.

Περισσότερα...

Οι 25 πιο ωραίες τούρτες που έχετε δει ποτέ. Τόσο όμορφες που λυπάσαι να τις φας!

Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτές οι 25 τούρτες υπάρχουν πραγματικά…

Πολλές φορές, μια τούρτα είναι απλά μια τούρτα. Άλλες φορές; Μπορεί να είναι ένα απίθανο έργο τέχνης που τρώγεται – και δεν μπορούμε να το χορτάσουμε! Όχι τρώγοντας την – όταν μια τούρτα είναι τόσο όμορφη, μας ικανοποιεί και μόνο με την όψη της.

Αφήστε που δεν μας πάει καρδιά να την κόψουμε! Ωστόσο, αυτά τα πανέμορφα σχέδια είναι δημιουργημένα για να φαγωθούν, κάτι που τα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστά. Ρίξτε μια ματιά στις αγαπημένες μας τούρτες – δεν θα πιστεύετε ότι είναι τούρτες! Θα σας τρέχουν τα σάλια!

Περισσότερα...

Γλύκο ψυγείου με σοκολάτα γαλάκτος ,καραμέλα και ξηρους καρπους

Γλύκο ψυγείου με σοκολάτα γαλάκτος ,καραμέλα και ξηρους καρπους,ενταξει,αυτό δεν είναι γλυκό,αυτό είναι κολάση!!!!

Υλικά

Βάση μπισκότου:

1 πακέτο μπισκότα digestive, χοντροτριμένα με το χέρι, όχι σκόνη
150 γρμ. βούτυρο λιωμένο

100 γρμ. ζάχαρη μαύρη

Περισσότερα...

Πρόσφατες Αγγελίες

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα