Ο Στουρνάρας είναι η ΕΕ. Και σε όποιον αρέσει

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών, με την οποία ζητά την απομάκρυνση του Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας για τέσσερις λόγους.

 

Αρκετοί ακόμη σχολιαστές κινήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ίδια γραμμή αμφισβητώντας όχι μόνο το παρελθόν και το παρόν του Στουρνάρα αλλά και τις ικανότητές του ως οικονομολόγου και πολιτικού.

Το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις είναι ότι παρουσιάζουν τον κεντρικό τραπεζίτη σαν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν bad apple – μια εξαίρεση που προκαλεί δυσλειτουργία σε ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργούσε υποδειγματικά, εάν δεν υπήρχαν ορισμένα ανήθικα, διεφθαρμένα ή απλώς άχρηστα στελέχη.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από αυτή τη αντίληψη.

Ο Στουρνάρας αποτελεί υποδειγματικό στέλεχος των μηχανισμών που έστησε τις τελευταίες δεκαετίες η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για έναν ασπόνδυλο τεχνοκράτη, περιορισμένων ικανοτήτων, ο οποίος εκτελεί εντολές που λαμβάνει – είτε άμεσα από ελληνικές και ξένες τράπεζες ή έμμεσα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες.

«Ανεξάρτητος» από κάθε δημοκρατικό έλεγχο εκφράζει τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – ενός μηχανισμού, που όπως εξηγούμε στο ντοκιμαντέρ This is not a coup, στήθηκε από τραπεζίτες για τραπεζίτες με διαρκή θύματα τους πολίτες της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι μπορεί να δηλώνει δημόσια ότι υπέσκαπτε τις θέσεις της χώρας του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και να μην διώκεται για αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκπροσωπεί τις δυνάμεις της ΕΕ στις οποίες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσαν την εξουσία της χώρας.

Το αν ο Στουρνάρας βρίσκεται στο πηδάλιο της κεντρικής τράπεζας ή αν αντικατασταθεί από τον επόμενο στη λίστα των Κουίσλινγκ της ΕΚΤ, είναι αδιάφορο για όσο διάστημα οι αποφάσεις για την ελληνική οικονομία έρχονται με e-mail από την Φρανκφούρτη.

Όσοι λοιπόν ζητούν (ορθώς) την απομάκρυνσή του, χωρίς όμως να κάνουν λόγο για την ανάγκη εξόδου από την ευρωζώνη, απλώς προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Είναι τα ίδια στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς που έστρωσαν το έδαφος για την άνοδο της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς αφού εγκατέλειψαν κάθε κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ίσως αν σταματήσουν – έστω και για λίγο – να ξοδεύουν όλη τη φαιά ουσία τους για να υπερασπιστούν το ευρώ τα αποτελέσματα να είναι σημαντικότερα από την αντικατάσταση ενός τεχνοκράτη με τον επόμενο τεχνοκράτη.

Άρης Χατζηστεφάνου

Πηγή

Απριλίου 12, 2019

Ντροπή διαστημικών διαστάσεων

Από τον τοίχο του γεωφυσικού Φοίβου Καρακώστα Γράφω πολύ…
Απριλίου 10, 2019

Μαγκιά δεν είναι το γλείψιμο κι η υποταγή, μαγκιά είναι ο αγώνας!

Κάθε φορά που κοντεύουν οι εκλογές, εκτός του ενθουσιασμού,…
Απριλίου 08, 2019

Αν ίσχυε η θεωρία των δύο άκρων…

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑΣ Πρόκειται για μια από τις πιο βρώμικες,…
Ιανουαρίου 27, 2019

Οι «Έλληνες Εβραίοι» στο Άουσβιτς και οι χρήσεις της εθνικής ταυτότητας

Πάρις Παπαμίχος ΧρονάκηςΗ μελέτη αυτή διερευνά τις χρήσεις…
Ιανουαρίου 25, 2019

Ένας «Ρίζος», μια «ΚΟΜΕΠ», τσίπουρο και ταξική συνείδηση

Είναι βέβαιο πως η εργατική τάξη από μόνη της δεν έχει…
Ιανουαρίου 25, 2019

Λύπη γιατί Λείπει…

Πόση ντροπή είναι να λες «Δεν ξέρω», και πόση να ομολογείς…

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα