Ο Διάσημος οι ‘’Διάσημοι’’ και οι Μαχητές

Με την τηλεόραση δεν έχω καλή σχέση. Όταν ξεκίνησε το Survivor δεν το πήρα χαμπάρι. Μια που περνούσα από τον γείτονα να πω μια καλημέρα και τον έβλεπα να το παρακολουθεί στο site του ΣΚΑΙ, μια οι συζητήσεις στην παρέα που γινόταν συχνότερες άρχισα μετά την 7η-8η εβδομάδα να το παρακολουθώ. Για να πάρω μια καλύτερη εικόνα είδα  στο διαδίκτυο τα πρώτα επεισόδια.
Καθώς το παιχνίδι έμπαινε στον τελευταίο μήνα άρχισα να συνθέτω το παζλ για ένα παιχνίδι που η παραγωγή έχει το δικαίωμα να αλλάζει τους κανόνες όποτε θέλει.

Ένα σίγουρο είναι πως ο καπιταλισμός πάντα θα δίνει ευκαιρίες σε λίγους και εκλεχτούς πάντα. Ένα πρόγραμμα που κατευθύνονταν σε ένα κανάλι (μάλλον στο STAR) λόγω της αναμπουμπούλας που είχε προκαλέσει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κατέληξε σε άλλο κανάλι.
Σε ένα κανάλι που στήριξε και προπαγάνδισε όσο κανείς άλλος την αναγκαιότητα των μνημονίων (όλοι ζούμε καθημερινά τις επιπτώσεις τους) και από ειδησεογραφικό αποφάσισε να μπει και στο χώρο της ψυχαγωγίας. Το πρόγραμμα λοιπόν ‘’απογειώθηκε’’. Φυσικά το κανάλι εκμεταλλεύτηκε αυτή την ‘’απογείωση’’ ώστε να περάσει και τα προπαγανδιστικά του μηνύματα μέσα από το παιχνίδι. Είδαμε λοιπόν τον κ. Ρουβά να επισκέπτεται το νησί που διαμένουν οι παίκτες με σκοπό τη μύηση τους  σε μια προσπάθεια του σταθμού που λέγετε «Όλοι μαζί μπορούμε» Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε ένα φιλελεύθερο δημοσιογράφο, τον κ. Μανώλη Κοττάκη, να καταθέτει την άποψη του για το «Όλοι μαζί μπορούμε».

Και αυτή την ‘’απογείωση’’ δεν την περίμενε ούτε το κανάλι . Και πώς να την περιμένει άλλωστε αφού οι προσδοκίες ήταν χαμηλά. Αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε και από το γεγονός πως δεν κατάφερε η παραγωγή να βρουν τα  12 άτομα που έπρεπε να έχει η ομάδα των Διασήμων.
‘’Επιστρατεύουν’’ συνεργάτη του σταθμού (Βαλαβάνη) και άνθρωπο που συζητάνε για συνεργασία λέγοντας του «εντάξει πάνε τώρα στο Survivor και όταν γυρίσεις θα κάνουμε και την εκπομπή που θέλεις» (Χανταμπάκης) ο οποίος (όπως βλέπουμε στο 1ο επεισόδιο) έφτασε στον Άγιο Δομίνικο ενώ έχουν αρχίσει τα γυρίσματα και η παρουσίαση των παιχτών. Στην παρουσίαση λοιπόν βλέπουμε η ομάδα των Διασήμων να έχει 11 παίχτες και η ομάδα των Μαχητών 13. Στην προσπάθεια να λύσει το ‘’πρόβλημα’’ η παραγωγή αποφασίζει (είπαμε το παιχνίδι είναι χωρίς κανόνες) να γίνει ψηφοφορία ανάμεσα στους παίχτες της ομάδας των Μαχητών και να επιλέξουν ποιον παίχτη θα δώσουν στους Διάσημους.
Και εκεί η Μαχητές κάνουν την κίνηση που ούτε η παραγωγή είχε δει στα πιο τρελά της όνειρα. Μια κίνηση που θα φέρει τηλεθέαση και ευρώ…πολλά ευρώ. Οι Μαχητές επιλέγουν να στείλουν αυτόν που μέσα από το βίντεο που δημιούργησε η παραγωγή για την παρουσίαση του κάθε παίκτη  δηλώνει ευθαρσώς πως πήγε στο Survivor για να το κερδίσει.
Ο Ντάνος λοιπόν γίνεται το Κόκκινο πανί και στην ομάδα των Κόκκινων και σιγά σιγά περιθωριοποιείται. Ο κόσμος συντάσσεται μαζί του (ανοίγω μια παρένθεση) και εδώ αντιλαμβάνομαι για ακόμη μια φορά την υποκρισία της κοινωνίας μας. Άνθρωποι που ζουν τριγύρω μου και περιθωριοποιούν ανθρώπους στο παιχνίδι συντάχτηκαν με τον ‘’περιθωριοποιημένο’’ (κλείνει η παρένθεση). Ο κόσμος ονομάζει ‘’κλίκα’’ αυτούς που βρίσκονται απέναντι στον Ντάνο και μέσω της ψηφοφορίας τους ‘’διώχνει’’ από το παιχνίδι και κρατάει μέσα αυτούς που βρίσκονται κοντά στον Ντάνο. Όσοι αποχωρούν δεν βοηθούν στο να καταλάβει ο κόσμος γιατί κατηγορούν τον Ντάνο. Αφήνουν πολλά σκοτεινά σημεία και όταν πλέον έρχεται ο καιρός ν αποχωρίσουν και αυτοί που ήταν κοντά στον Ντάνο εκτίθενται ανεπανόρθωτα γιατί απλά τα σκοτεινιά σημεία τα δημιούργησαν τα ‘’σκοτεινά συναισθήματα’’ που έτρεφαν για τον Ντάνο

Το παιχνίδι έδωσε τροφή και ευρώ σε όλες τις εκπομπές και τα κανάλια. Δημιουργούνται καινούργιες ενότητες στις ιστοσελίδες. Ο ΣΚΑΙ προσθέτει και το Survivor Πανόραμα. Έτσι βλέπουμε σε μια μέρα 3 φορές τις ίδιες φάσεις. Μια στο παιχνίδι μια στο Survivor Πανόραμα και μια στα Highlights πριν το  επόμενο επεισόδιο.

Στο παιχνίδι αυτό μάθαμε πολλά. Ένα από τα σπουδαιότερα είναι πως έχουμε πάρει ως χώρα 5 Νόμπελ φυσικής (η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν έχουμε πάρει κανένα). Και παρόλα τα Νόμπελ Φυσικής όταν οι παρουσιαστές ερωτώνται από τους παίχτες να πουν την γνώμη τους για την περιβόητη ένταση για το σκαλάκι που δεν πάτησε ο Ντάνος δεν μπαίνουν καν στη λογική της έρευνας. Αλλά θα μου πείτε ένα παιχνίδι είναι μην τα πολύ ψάχνεις (εδώ δεν ψάχνουμε σοβαρότερα πράγματα) και εξάλλου τα Νόμπελ Φυσικής δεν τα πήραν ο Σάκης ή η Ελεονώρα. Για την ιστορία να πω πως εγώ το έψαξα. Ρώτησα ανθρώπους που γνωρίζουν και μου είπαν πως δεν είναι σίγουρο τίποτα από τα δύο. Αν ο Αναγνωστόπουλος όταν έπαιξε με τον Κοκκινάκη δεν πατούσε το σκαλάκι δεν είναι σίγουρο πως το σώμα του θα διέγραφε την ίδια πορεία ώστε να ήταν το ίδιο εύστοχος στον στόχο και να κέρδιζε. Όπως και ο Ντάνος αν πατούσε το σκαλάκι το σώμα του θα διέγραφε άλλη πορεία και δεν είναι σίγουρο πως θα ήταν το ίδιο εύστοχος στο στόχο.

Ο καιρός περνά και αισίως φτάσαμε στον ημιτελικό και το τελικό και πρέπει ν αποφασίσουμε ποιος αξίζει το έπαθλο των 100.000 ευρώ.

Αγγελόπουλος Γιώργος

Αυτοί που αποφάσισαν να ‘’τρέξουν’’ φέτος το Survivor πιστεύω πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους πρέπει να είχαν τον Ντάνο. Και δεν το λέω μόνο για αυτά που ανέφερα παραπάνω. Είναι ο καλύτερος παίχτης. Ανακαλύπτει γρήγορα τις ιδιαιτερότητες του τελικού στόχου του κάθε αγωνίσματος. Ομαδικός σε σημείο που έχει ‘’συμπτώματα κατάθλιψης’’ όταν δεν μπορεί πλέον να κάνει Ζντο. Συμβάλει ταυτόχρονα και στο θέμα επιβίωσης στην παραλία είτε ψαρεύοντας είτε βοηθώντας στην παρασκευή κάποιου φαγητού.
Μαζεμένος και ντροπαλός αν και θέλει να δείχνει άγριος λόγω συγκυριών δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει Γιατρός. Οι συγκυρίες αυτές όπως φάνηκε τον αφήσαν πίσω και σε θέματα μόρφωσης όμως αυτός παλεύει να χρησιμοποιεί στον προφορικό του λόγο ‘’δύσκολες’’ αλλά όμορφες λέξεις (ανεξάρτητα που πολλές φορές δεν καταφέρνει να τις προφέρει σωστά). ‘’Απογαλακτισμένος’’ από νεαρή ηλικία και χωρίς καλή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι λογαριασμοί του στο twitter και στο instagram υπάρχουν λες και περίμεναν ‘’κάτι’’.
Γνώμη μου είναι πως αν κερδίσει το έπαθλο θα είναι κάτι φυσιολογικό και δίκαιο.
Το μόνο αρνητικό που έχω να του προσάψω και θα ήθελα όταν βγει από το παιχνίδι να βρει ένα τρόπο να ανασκευάσει είναι που στο πάρτι της ένωσης πριν ανέβει να τραγουδήσει παρουσίασε την «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου» ως τραγούδι του Σφακιανάκη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί επίπληξη. Αρκετά λάθος μηνύματα περνάει αυτό το παιχνίδι αλλά όταν φτάνουμε κοντά στην ιεροσυλία (στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τον Βάρναλη) πρέπει να το επισημαίνουμε. Το τραγούδι αυτό δεν είναι του Σφακιανάκη. Μπορεί ο Σφακιανάκης να το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά το τραγούδι έχει μια υπογραφή. Αυτή του Αρχάγγελου της Κρήτης. Επίσης οι δημιουργοί του τραγουδιού έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί ο Σφακιανάκης άλλαξε και στίχους του τραγουδιού.

Βασάλος Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος είναι ο όμορφος της παρέας. Παιδί ντροπαλό και αυτός, ειλικρινέστατος και με τις χαζοπαραξενιές που έχει καθένας μας αλλά όλοι θα ήθελαν θα τον είχαν στην παρέα τους. Δυσκολεύτηκε πολύ στις πρώτες μέρες λόγω τις έλλειψης φαγητού. Ανατολίτης χωρίς μεγάλη προσφορά στο θέμα συμβίωσης στην παραλία. Από τη στιγμή που τα έπαθλα είχαν περισσότερη τροφή και οι προμήθειες λόγω της αποχώρησης παιχτών μοιράζονταν σε λιγότερα άτομα πήρε τα πάνω του και είχε πολύ καλές επιδόσεις στα αγωνίσματα. Πιστεύω πως αν δεν κερδίσει το έπαθλο δεν θα έχει αδικηθεί γιατί δεν ήταν πιο ολοκληρωμένος  Survivor από τον Ντάνο. Στα αρνητικά του ήταν που άργησε να μας παρουσιάσει τον χαρακτήρα του και τον πρώτο καιρό αφηνόταν στον να τον ‘’εκπροσωπεί’’ ο Πάνος (για τον οποίο δεν έχω και την καλύτερη άποψη).

Πρίαμος Ιωαννίδης Μάριος

Ο ‘’ΤρελοΚύπριος’’ της παρέας. Ταχύτατος παίχτης με φανερό πρόβλημα στους τελικούς στόχους μερικών αγωνισμάτων που η ταχύτητα του πολλές φορές το κάλυπτε. Πήρε το ‘’κοουτσάρισμα’’ της ομάδας μετά την επιστροφή του από το ατύχημα και λόγω της αποχώρησης του Πάνου. Αυθόρμητος τύπος αλλά και με μια υποβόσκουσα στρατηγική. Έχει δηλώσει από την αρχή πως τον ενδιαφέρει το έπαθλο. Ανατολίτης και αυτός χωρίς μεγάλη προσφορά στο θέμα συμβίωσης στην παραλία. Πολλές φορές μιλούσε χωρίς να σκέφτεται με αποτέλεσμα να εκτίθεται διπλά. Μια για αυτά που έλεγε και μια επειδή κατόπιν προσπαθούσε να το ‘’σώσει’’ με χαζές δικαιολογίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μάθουμε  καινούργιες κυπριακές εκφράσεις. Παρόλα αυτά κακό παιδί δεν τον λες. Αντίθετα με τους άλλους δύο αυτός είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με απόψεις που δυσκολεύομαι να πιστέψω πως μπορεί να τις έχει ένας άνθρωπος με καταγωγή από την πολύπαθη Κύπρο και την πολύπαθη Θεσσαλονίκη. Όταν έχεις καταγωγή από τόπους που για πολλά χρόνια και αιώνες οι ισχυροί της Γης παίζουν παιχνίδι την πλάτη τους δεν γίνεται να ξεστομίζεις την λέξη «λαθρομετανάστες» για ανθρώπους που είναι θύματα των ίδιων αυτών παιχνιδιών ούτε να λες «να ψοφήσουν».

Άσε που αν το ήξεραν οι Κουβανοί δεν θα τον άφηναν να μπει στην Κούβα. Πέρα από την πλάκα μακάρι να τον βοηθήσει το Survivor και αυτά που θα ακολουθήσουν ώστε να βγει με πιο μεστωμένο μυαλό. Και αυτός πιστεύω αν χάσει το έπαθλο δεν θα είναι αδικία. Δεν πιστεύω πως είναι καλύτερος Survivor από τον Ντάνο.

Κλείνοντας να πω πως για το Survivor υπήρξαν ενστάσεις για αρνητικά μηνύματα που μπορεί να περνάει στα παιδιά και στον κόσμο. Ας ασχοληθούν οι ειδικοί με αυτά. Εγώ έχω να πω πως αυτό το Survivor δεν είναι ένα παιχνίδι. Τα παιχνίδια έχουν κανόνες. Αυτό το Survivor είναι σίριαλ-ταινία με μυθοπλασία και ανατροπές. Και κάποιοι πρόγονοί μας, τους οποίους αναφέρουμε συχνά χωρίς να έχουμε διαβάσει ούτε ένα έργο τους, ένα από αυτά τα τεράστια που κατάφεραν ήταν πως πέρασαν από τον μύθο στο λόγο δηλαδή στη λογική. Και η λογική η δική μου δεν επιτρέπει να δεχτώ πως πρέπει να υποταχτούμε στο να ζούμε με ανατροπές και χωρίς κανόνες. Να έχεις αβεβαιότητα για τα πάντα. Από τη δουλειά σου μέχρι την ίδια την ύπαρξη σου. Και μου προξενεί περισσότερη εντύπωση το να βγαίνει η παρουσιάστρια του Πανοράματος για την οποία παλιότερα είχα διαβάσει πως από μια ανατροπή έχασε το 60% των καταθέσεών της όταν έκαναν το κούρεμα οι τράπεζες στην Κύπρο και να ανακοινώνει τις ανατροπές που θα γίνουν στο παιχνίδι. Σε παιχνίδι που φτάνει σε ποσοστά τηλεθέασης 80 και 90%.

Τη μυθοπλασία του παιχνιδιού την αντικρίζεις και στα κοινωνικά δίκτυα. Νιώθω αηδιασμένος από την πώρωση που αντικρίζω από νέα παιδιά (εύχομαι να είναι στην πλειοψηφία τους νέοι γιατί αν είναι και μεγαλύτερης ηλικίας την κάτσαμε την βάρα). Μου θυμίζει συζητήσεις για τις ποδοσφαιρικές ή άλλες ομάδες. Μια βεβαιότητά μπορεί να νιώθεις για κάποιον που συμπαθείς αλλά να κάθεσαι να αναλύεις καταστάσεις δύσκολες και να εκφράζεις βεβαιότητα για γεγονότα που και ακόμη στην προσωπική μας ζωή όταν μας συμβαίνουν πρέπει να το ψάξουμε πολύ για να αποκτήσουμε άποψη και να βγάλουμε ασφαλή συμπέρασμα τότε κάπου υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα διογκώνεται όταν βρίζεις και ειρωνεύεσαι.

Υ.Γ. Ο τίτλος προέκυψε μετά από το παρακάτω τουιτ της κυρίας Κορομηλά. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως αν έλειπε ο Ντάνος δεν θα είχε την επιτυχία που είχε το Survivor. Απλά θα είχε αποτυπωθεί στη μνήμη μας ως κάτι άλλο. Αυτό το Survivor είναι ‘’το Survivor’’ του Ντάνου. Και αυτό δεν το λέω υποτιμητικά για τα άλλα 24 παιδιά.

Αρθρογράφος

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα