Το αλάτι της Γης (1954 ) Ελληνικοί υπότιτλοι.

Σκηνοθεσία: Χέρμπερτ Μπίμπερμαν.
Σενάριο: Μάικλ Γουίλσον.
Ηθοποιοί: Ροζάνα Ρεβουέλτας, Χουάν Σακόν, Γουίλ Γκιρ, Ντέιβιντ Γουλφ.

Η ιστορία εστιάζεται γύρω από ένα ζευγάρι μεξικανικής καταγωγής ανθρακωρύχων, με τον σύζυγο να τον ερμηνεύει ο ερασιτέχνης ηθοποιός Χουάν Σακόν (ο πραγματικός αρχηγός του συνδικάτου) και τη γυναίκα του, η Μεξικάνα ηθοποιός Εσπεράντζα Κουιντέρο (η οποία αμέσως μετά απελάθηκε επειδή έπαιξε στην ταινία).

Η φριχτή κατάσταση των συνθηκών της ζωής τους, όπως και των υπόλοιπων ανθρακωρύχων, καθώς κι ένα ατύχημα σ' έναν εργάτη, θα οδηγήσουν σε απεργία.

Η ταινία όμως δεν περιορίζεται σ' αυτή. Αλλά βρίσκει την ευκαιρία να καταπιαστεί και με θέματα όπως ο ρατσισμός, τα οικονομικά και πολιτικά θέματα της εποχής (όχι και τόσο διαφορετικής από τη σημερινή), η θέση και η σημασία του ρόλου της γυναίκας (όταν, κάποια στιγμή, το δικαστήριο απαγορεύει στους ανθρακωρύχους να πικετοφορούν έξω από το ορυχείο, την πικετοφορία αναλαμβάνουν οι γυναίκες τους που δεν είναι ανθρακωρύχοι).

Υποδειγματική παραμένει στο είδος της η συγκλονιστική αυτή, ιδιαίτερα τολμηρή για την εποχή της, ταινία, γύρω από τον πεισματικό και επίπονο αγώνα μιας κοινότητας ανθρακωρύχων του Νέου Μεξικού, στη διάρκεια μιας μακρόχρονης, βασισμένης σε αληθινά γεγονότα απεργίας τους (κράτησε από το 1950 ώς το 1952), για να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και ίσα με τους λευκούς εργάτες ημερομίσθια. Απεργία που η ιδιοκτήτρια εταιρεία, βοηθούμενη, σε μια ψυχροπολεμική περίοδο, από ιδιωτικούς μπράβους, την αστυνομία αλλά και φανατικούς πολιτικούς, το FBI και την ίδια την κυβέρνηση, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να την καταστείλει, φτάνοντας και σε εκβιασμούς και καθαρή, ψυχρή ωμότητα.

«Το αλάτι της γης» ήταν η μόνη «μαυροπινακισμένη» ταινία που γυρίστηκε σε μια περίοδο που οι παραγωγοί του Χόλιγουντ όχι μόνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την εμποδίσουν, αλλά περιορίζονταν βασικά στην παραγωγή γλυκανάλατων ιστοριών και άχαρων, συχνά σαχλών κωμωδιών.

Αξίζει ν' αναφερθεί πως ο σκηνοθέτης της ταινίας Χέρμπερτ Μπίμπερμαν, ένας από τους «μαυροπινακισμένους» στην περίοδο του «μακαρθισμού», έμεινε γνωστός ως ένας από τους «Εχθρικούς Δέκα» που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για «προσβολή του Κογκρέσου». Στη «μαύρη λίστα» του γερουσιαστή Μακάρθι ήταν και άλλοι συντελεστές της ταινίας, όπως ο σεναριογράφος Μάικλ Γουίλσον, ο ηθοποιός Γουίλ Γκιρ και ο παραγωγός Πολ Τζάρικο.

Εάν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι πατήστε εδώ

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα