Πολίτης Κέιν - ταινία

Η ταινία σταθμός του Όρσον Ουέλς για την ισχύ των μίντια και τη διαβρωτική φύση της εξουσίας, Ο Πολίτης Κέιν (1941), παρουσιάζεται στη WebTV του Tvxs σε μια εποχή που είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Μια ομάδα δημοσιογράφων προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα τελευταία λόγια του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ενός εκατομμυριούχου και εκδότη εφημερίδας. Η τελευταία λέξη του Κέιν λίγο πριν πεθάνει ήταν «Rosebud» (ροδάνθος). Οι ερευνητές παρατηρούν πως η δημόσια ζωή του Κέιν, η οποία χαρακτηρίζεται από άφθονο πλούτο και έντονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, δεν δίνει απάντηση στον αινιγματικό ροδανθό!

Ο δημοσιογράφος Τόμσον, αποφασίζει να βρει τη λύση του μυστηρίου, ερευνώντας την παιδική ζωή του Κέιν και παίρνοντας συνέντευξη από τέσσερα σημαντικά για εκείνον, πρόσωπα. Όλοι τους είναι πολύ πρόθυμοι να μιλήσουν αλλά κανείς δεν μπορεί να του δώσει την εξήγηση που αναζητά. Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εκφυλλιστικής πορείας ενός ανθρώπου προς τη δόξα και την ολοένα και αυξανόμενη ισχύ που αποκτά.

Ταινία σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αφορά σε ένα πραγματικό πρόσωπο, στη ζωή και στο έργο του μεγιστάνα των ΜΜΕ και ένα γνήσιο σύμβολο του καπιταλισμού Rudolph Chirst, ο οποίος συνέβαλε αρνητικά όχι μόνο στην προβολή της ταινίας αλλά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Orson Welles.

Ο 25χρονος Welles εκτός από σκηνοθέτης είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας έχοντας συμμετοχή και στο σενάριο που έγραψε σε συνεργασία με τον Herman J. Mankiewicz, για το οποίο βραβεύτηκαν με Oscar καλύτερου σεναρίου (το μοναδικό βραβείο της ταινίας παρά τις 9 συνολικά υποψηφιότητες).

Σε ψηφοφορία του 1998 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) ανακηρύχθηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Νονό (1972) του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η λίστα περιλαμβάνει 100 ταινίες ενώ για την κατάρτισή της κλήθηκαν να ψηφίσουν 1.500 δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι παράγοντες της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στα αξιοσημείωτα της ταινίας, η πρωτοποριακή κινηματογραφική τεχνική καθώς για πρώτη φορά γίνεται συστηματική χρήση του "βάθους πεδίου", του "πλάνου σεκάνς" και της αξονικής σκηνοθεσίας, καθώς και η πρωτοποριακή αξιοποίηση γωνιών λήψης της κάμερας (χρήση λήψεων από χαμηλή θέση για να τονιστεί το μέγεθος της ισχύος του ήρωα).

Tο ντεμπούτο του νεαρού Ορσον Γουέλς στη μεγάλη οθόνη επανεφευρίσκει, 45 χρόνια μετά την γέννησή του τον ίδιο τον κινηματογράφο, δίνοντας τεράστια ώθηση στην έβδομη τέχνη.

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Σενάριο: Χέρμαν Μάνκιεβιτς, Όρσον Γουέλς
Παίζουν: Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead, Dorothy Comingore, Ruth Warrick, Everett Sloane, George Coulouris, Ray Collins
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 119΄
Βραβείο Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου 1942
9 Υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ 1942