Εορτασμός 93ης επετείου της μάχης του Σκρά

Εορτάστηκε, την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, η 93η επέτειος της μάχης του Σκρά . Για άλλη μια φορά με το παλιό ημερολόγιο μιας και η μάχη διεξήχθη στις 30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο (την 10η Μαρτίου του 1924, το ημερολόγιο άλλαξε και έγινε 23η Μαρτίου του 1924).

Για άλλη μια φορά οι Λήμνιοι απόντες. Γιατί να έρθουν άλλωστε, έχουν κάνει στο νησί τους μνημείο και προτομή του Ταγματάρχη Παπαγιάννη και τιμούν τους δικούς τους νεκρούς κάθε χρόνο.

Μας έλειψε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ίσως δεν ήρθε κάποιος γιατί δεν θα είχε τι να απαντήσει στην ερώτηση ‘’τι κάνατε εσείς για να τιμήσετε τη θυσία αυτών των ανθρώπων με πράξεις και όχι με λόγια’’. (Εκτός φυσικά ότι τα φάγαμε μαζί).

Ένα μπράβο από εμάς στον κ. Ίντο γιατί μέσα από τον αφηγηματικό του  λόγο καθήλωσε ακόμη και άτομα που γνωρίζουν  πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την μάχη. (Το ζήτω ο στρατός αν έλειπε…).

Η λίστα των πεσόντων δεν περιέχει ούτε το 1/5 των ονομάτων των πεσόντων. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση ώστε να ανανεωθεί του χρόνου. Υπάρχει και κάτι στα ονόματα που αναγράφονται στην λίστα αυτή  που μας προξενεί εντύπωση. Ενώ η λίστα είναι αλφαβητική και φτάνει στο τέλος της, μετά τον Ψυρδέλη Θεόδωρο (από την Αγιάσο), υπάρχουν ονόματα που ξεκινούν από Γ,Β,Ζ,Τ κ.α. τα οποία δεν βρίσκονται σε καμία λίστα πεσόντων από αυτές που έχουμε στα χέρια μας. Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε κάποτε για πιο λόγο αναφέρονται και αν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται ώστε κάποιος να ανακηρυχτεί πεσόντας.

Κλείνοντας να πούμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι  πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να αναζητήσουμε και να καταγράψουμε τους απόγονους αυτών που σκοτώθηκαν στη μάχη του Σκρά, με την βαθειά επιθυμία να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο του εορτασμού της επετείου και την πραγματοποίηση μιας αναπαράστασης της μάχης το 2018. Ένα πλήρες κείμενο με τις σκέψεις μας εδώ. Δεν θα πούμε το τι έχουν ακούσει τα αυτιά μας και τι έχουν δει τα μάτια μας γιατί θα πρέπει να γράφουμε 3-4 μέρες. Ήταν όμορφο ταξίδι αυτό που κάναμε μέχρι τώρα γιατί μάθαμε πολλά και ωραία πράγματα. Εξαιρούντο φυσικά οι συναντήσεις που είχαμε με πολιτικά πρόσωπα *. Τελευταίο παράδειγμα, ο νυν Δήμαρχος Παιονίας. Όταν του προτάθηκε μέσω εκπρόσωπου της οργάνωσης μας να είναι τα τιμώμενα πρόσωπα  οι απόγονοι των πεσόντων, οι οποίοι αισθάνονται ‘’κάπως’’ στο να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση που θα γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή  και ότι φέτος ήταν μια καλή ευκαιρία να γίνει αυτό γιατί δεν θα υπήρχε παρουσία πολιτικού προσώπου (σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε) αυτός μας το αρνήθηκε. Μας είπε ότι δεν θέλει να χαλάσει το καθιερωμένο πρωτόκολλο, ότι είχε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν πιστεύει να γίνει κανένα παρατράγουδο σε οποιαδήποτε εμφάνιση πολιτικού προσώπου-εκπροσώπου της κυβέρνησης γιατί εδώ δεν είναι Αθήνα και θα είμαστε και εμείς εκεί ώστε να το αποτρέψουμε (οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, και όχι μόνο, μάλλον διαφορετική γνώμη είχαν και γι αυτό δεν παραβρέθησαν στην εκδήλωση.). Μετά από πιέσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού, τον οποίο και ευχαριστούμε, έκανε μια στροφή και δέχτηκε να συνεργαστούμε και πιο συγκεκριμένα να προσπαθήσουμε να συμμετέχουν με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου (γράφοντας κάποιες εκθέσεις) και του δημοτικού (με κάποιες ζωγραφιές ). Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια δεν μας επέτρεψαν να το πραγματοποιήσουμε. Μας πίκρανε αφάνταστα η αναφορά του Δημάρχου σε απογόνους, των πεσόντων στη μάχη, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση (υπάρχουν ενστάσεις από μέρους μας για το αν αυτό συνέβη καθώς και πικρία για το ότι δεν φρόντισε κάποιος να μας φέρει σε επαφή με αυτούς αν όντως αυτό ισχύει).

* Μοναδική εξαίρεση ο πρώην νομάρχης και νυν δήμαρχός Κιλκίς, ο οποίος είχε δεχτεί  να συνδράμει στο να τυπώσουμε κάποιες αφίσες, οι οποίες θα μας βοηθούσαν να κοινοποιήσετε την προσπάθεια μας σε όλον τον κόσμο (τελικά δεν το κάναμε γιατί ακολουθήσαμε ποιο ενδεδειγμένους και ανέξοδους τρόπους).

Δείτε επίσης: Επέτειοι θανάτου των Ελευθερίου Βενιζέλου και Παναγιώτη ΔαγκλήΕορτασμός 93ης επετείου της μάχης του Σκρά από OramaVision


Φωτογραφίες

Copyright ORAMA ® 2013 All rights reserved.

Σχόλια (0)

Δεν δημοσιεύτηκε κάποιο σχόλιο έως τώρα

Υποβαλετε τα σχολια σας

Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα

Follow us - Ακολουθήστε μας

Εικονικές περιηγήσεις 360°

Our video channels - Τα κανάλια μας

Πρόσφατα σχόλια

Γιώτα σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2016
Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ο κ. Φρά...
Θετική η απόφαση της κ. Δημητριάδου να ...
Και τότε μας έδιναν δάνεια για να αγορ...
δεν καταλαβαίνω σχολίασε στο άρθρο Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2013
Ο πρόεδρος αναφέρει πως πιλοτικά έβαλ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Tο kilkisorama.gr χρησιμοποιεί cookies και από την Google

Μάθετε Περισσότερα

Το κατάλαβα